We are Top Dutch

We are Top Dutch

Wie het heeft over Top Dutch, heeft het over Elon Musk (https://www.topdutch.com). In Noord Nederland willen we graag dat hij zijn Tesla fabriek in onze regio gaat bouwen. Top Dutch gaat echter over meer dan elektrische auto’s alleen. De drie noordelijke provincies hebben namelijk meer te bieden. Neem bijvoorbeeld de vergroening van de chemie.

Vanuit mijn rol binnen de Taskforce Groene Chemie/BBE Emmen sprak ik hierover afgelopen vrijdag 16 februari met Gerard de Boer, Eelco Vrieling, Roel Haverkate en Eric Hoppenbrouwer. Het werd een verhelderend gesprek, wellicht zelfs leerzaam; vooral voor mijzelf. Ik zal dat trachten uit te leggen. Als ik heel eerlijk ben, dan vind ik die hele Top Dutch campagne enorm schuren. Lees nu vooral verder, want dat gevoel ligt niet aan de campagne; net zomin als het aan Gerard de Boer ligt dat ik ook bij hem vaak hetzelfde gevoel heb. Nee, voor de oorsprong van dat schuurderig gevoel moet ik het veel meer bij mijzelf zoeken.

In de vergroenende noordelijke chemie doen we er echt toe. Om een paar voorbeelden in het Emmense te noemen: de rPET garens van Morssinkhof Plastics, de ontwikkelingen rondom bioPET waarbij SunOil en Cumapol betrokken zijn en de monofilamenten van Innofil3D. Alleen, we vinden het vaak maar moeilijk om dit met verve, zonder schroom en vooral zonder nuanceringen naar buiten te brengen. Beter gezegd, ik betrap ik me er zelf steeds weer op dat dat mij niet altijd even gemakkelijk en vanzelf af gaat. Zonder verdere onderbouwing wijt ik dat maar al te graag aan mijn afkomst, mijn (in mijn geval) Gronings zijn.  Het eerste dat bij mij opkomt om de groene chemie in Noord Nederland te duiden zou heel goed het volgende kunnen zijn: ‘het kon minder’.

Schalen we dit nu eens op naar een meer noordelijk niveau, dan herkennen we ons daar allemaal wel enigszins in, of we nu Drent, Fries of Groninger zijn. Bij ons is het glas eerder halfleeg dan halfvol. In Fryslân zien we hier gelukkig verandering in komen; bijvoorbeeld op de gebieden water en circulair. Voor de noordelijke chemie kan dit als een lichtend voorbeeld dienen. De Top Dutch benadering, wat mij betreft belichaamd door Gerard de Boer, is hiervoor bij uitstek het juiste vehikel. Ik heb daar vertrouwen in, ondanks (of misschien wel juist dankzij) het schurend gevoel dat ik er soms bij heb.

Cor Kamminga

We are Top Dutch
← De biobased economy; wat is dat eigenlijk? Meer waarde uit uw reststromen met vluchtige vetzuren →
Tweet
Share
Share