Op naar een Plasticvrije Waddenzee | KNN Blog

Op naar een Plasticvrije Waddenzee | KNN Blog

Vanuit mijn werk als aanjager op het thema kunststoffen voor Circulair Friesland en Noord-Nederland neem ik zitting in de Community Plasticvrije Waddenzee welke gefaciliteerd wordt door Rijkswaterstaat. De community bestaat uit een groep van meer dan 25 stakeholders uit het waddengebied, dus de kust, eilanden en degenen die vooral op de zee te vinden zijn. De community heeft als doel om in 2025 een plasticvrije Waddenzee gerealiseerd te hebben. Met elkaar hebben we een aantal lijnen uitgezet waar we actief mee bezig gaan. Dit is onder andere het wergwerpplastic gebruik sterk te verminderen, beginnend bij de horecaondernemers, de festivals en ten slotte hopen we ook met de supermarkten aan de slag te gaan. Het plasticafval dat aanspoelt ruimen we op en zetten we om in producten die van toegevoegde waarde zijn voor de regio. En we voorkomen dat vanuit de zoetwaterwegen plastics de Waddenzee inkomen door deze af te te vangen en ook om te zetten naar bruikbare producten. Met al het inzamelen wordt er data verzameld over de herkomst en typen materialen die er voornamelijk worden aangetroffen. De Community heeft als doel initiatieven die er al lopen te versnellen, te koppelen en verder aan te jagen en iedereen kan zich aansluiten.

Wat ik nou zo ontzettend mooi vind om te zien aan deze Community is dat het stuk voor stuk mensen en partijen zijn die dit gebied in hun hart dragen. Ik zelf ga ook al jaren naar eilanden toe, alleen Texel ontbreekt nog op het lijstje. Iedereen zet zich in vanuit eigen motivatie en tijd en er worden directe koppelingen gelegd met allerlei projecten die er al lopen op en rond dit gebied. Hier zie je echt de kracht van de gemeenschap heel sterk naar voren komen. We nemen het heft in eigen hand en bewegen hemel en aarde om een verandering te weeg te brengen. Want het moet anders en het mooie is, HET KAN ook anders! De oplossingen zijn er al, maar hebben soms nog een zetje nodig en een goede voedingsbodem om groot te worden. Het doel met de community gaat verder dan alleen het vervangen van de plasticrietjes. We beogen een systeemverandering. Dat we het nu écht anders gaan doen. Zo zullen er testen gedaan worden op Terschelling met het anders inzamelen van bedrijfsafval van de horeca. Daarnaast biedt deze verandering ook een economisch perspectief. Door ons enige UNESCO World Heritage gebied plasticvrij en zo duurzaam mogelijk in te richten wordt en blijft het gebied een plek die mensen graag willen bezoeken en waar ze direct met eigen ogen kunnen zien hoe het ook anders kan. Een inspiratieplek en een plek waar mensen graag naar toe komen om te recreëren, te werken en zelfs voor langere tijd te gaan wonen of terug te keren.

Ik word zo ontzettend blij en enthousiast van dit soort initiatieven, omdat het laat zien dat de wil er echt is en het geloof dat, ondanks de wereldwijde plasticproblematiek, we er met elkaar in geloven dat we zelf en met elkaar wel de verandering kunnen realiseren die we beogen en iedere dag keihard toewerken naar een schonere toekomst van dit gebied.


Wil je meer weten over de Community Plasticvrije Waddenzee? Neem dan gerust contact op. De website van de community komt in november 2019 online!

Willemien

Op naar een Plasticvrije Waddenzee | KNN Blog
← Exergie: Het ongebruikte onderdeel van Energie Polyhydroxyalkanoate (PHA): De tijd is rijp voor een keerpunt in de plastic geschiedenis | KNN Blog →
Tweet
Share
Share