Meer waarde uit uw reststromen met vluchtige vetzuren

Meer waarde uit uw reststromen met vluchtige vetzuren

Voorbeeld Factsheet (klik op de afbeelding om te vergroten)

Ondernemers staan vandaag de dag voor een grote uitdaging. Zowel regionaal, nationaal als internationaal zijn (en worden nog steeds) nieuwe doelstellingen gesteld. Voorbeelden hiervan zijn het VN Klimaatakkoord dat in 2016 getekend is en het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Om deze doelstellingen te behalen zal de industrie op zoek moeten gaan naar nieuwe grondstoffen en kijken naar mogelijkheden om hun reststromen beter te verwaarden. Een mooi voorbeeld is de productie van vluchtige vetzuren (VFA’s) uit biobased grondstoffen. KNN Advies zet zich al sinds 2012 in voor het ontwikkelen van deze keten. Maar wat zijn VFA’s nou eigenlijk en wat kunnen we ermee? 

Vluchtige vetzuren zoals melkzuur, azijnzuur, boterzuur, en propionzuur zijn belangrijke chemische bouwstoffen voor veel producten. De zuren vinden hun weg in veel industrieën zoals in polymeren, lijmen, verven, en coatings, maar ook in de voedselindustrie. Een aantal van deze VFA’s wordt vandaag de dag geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen. Deze kunnen echter ook door middel van fermentatie van suikers, huishoudelijk organisch afval, en industriële afvalstromen geproduceerd worden. Zo kunnen de vluchtige vetzuren ook op een ‘groene’ manier geproduceerd worden, geheel in lijn met de filosofie van de circulaire en biobased economie. Welke zuren van nature in een stroom voorkomen of door middel van fermentatie geproduceerd kunnen worden, verschilt per stroom en de gebruikte micro-organismen.

KNN Advies heeft in de afgelopen jaren veel projecten op het gebied van VFA’s uitgevoerd. Zo hebben wij met onze eigen reactor voor meerdere bedrijven fermentatietesten uitgevoerd. Op deze manier hebben we voor een aanzienlijk aantal stromen het VFA potentieel in kaart kunnen brengen. Daarnaast is er ook op lab schaal bewezen dat wij met een nieuwe technologie de vluchtige zuren kunnen extraheren. Bovendien zijn wij ook actief betrokken geweest bij het PHARIO (PHA uit RIOolslib)-project. In dit project hebben we samen met onze projectpartners de technische- en economische haalbaarheid op pilotschaal onderzocht. Polyhydroxyalkanoaat (PHA) is een biologisch afbreekbaar polymeer (lineaire polyester) en wordt door micro-organismen geproduceerd met een koolstofbron als substraat. Het project was een samenwerking tussen Anoxkaldnes (Veolia Water Technologies), waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel, Wetterskip Fryslân, STOWA en KNN Advies.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

KNN Advies heeft met haar jarenlange ervaring op het gebied van VFA’s en PHA’s kennis over de gehele waardeketen. Wij kunnen niet alleen markten voor u inzichtelijk maken, maar ook technische en economische vraagstukken oplossen. Zo kunnen wij onder andere fermentatie testen uitvoeren in onze eigen fermentatie reactor, extractie testen uitvoeren, marktonderzoek doen en/of een business case opstellen.

Ook hebben wij een drietal factsheets gemaakt met daarin een overzicht van de markten, potentiële grondstoffen en technieken op het gebied van VFA’s. Een voorbeeld factsheet kan hierboven gevonden worden.

Wilt u meer weten of een factsheet bestellen?

Neem dan contact met ons op.

 

Meer waarde uit uw reststromen met vluchtige vetzuren
← We are Top Dutch Klimaatverandering: te groots om iets mee te doen? →
Tweet
Share
Share