Hoop na het ‘Waddeneilanden-debacle’

Hoop na het ‘Waddeneilanden-debacle’

Daar kwamen de gevolgen van de huidige economie toch even goed in beeld; de hele Waddenzee een puinhoop. 300 containers die losgeslagen waren van een schip, 18 daarvan die aanspoelden op de Wadden, meer dan 200 containers die nu op de zeebodem boven Terschelling liggen en een hele hoop producten die her en der aanspoelde op het strand. Ellende.


Waar de eerste jutters nog een TV konden incasseren (al vraag ik mij ten zeerste af of zo’n tv het dan nog doet), bleef er al snel een puinhoop van klein afval over op de stranden. Schoonmaakacties werden georganiseerd; van heinde en verre kwam men naar de Waddeneilanden om de boel schoon te maken. Fantastisch om te zien. Het blijkt dat er bij voldoende media-aandacht toch een hele hoop mensen iets willen doen aan de afvalhoop. Wat ik daarbij vooral interessant vindt: hoe zorgen we er nou voor dat die bewustwording iets blijvend is?

Even los van hoe zoiets te voorkomen is (en dan heb ik niet over de technische aspecten van het juist vastsjorren van containers op boten of het niet varen tijdens storm), is dit een voorbeeld bij uitstek van de huidige economie waarin we leven, de lineaire economie. We maken producten, die gaan kapot, dat gooien we weg en we kopen wat nieuws. Daarmee (indirect) gebruik makend van allerlei klimaat belastende activiteiten. Het zou zo mooi zijn als we dat met zijn allen steeds meer en meer gaan minderen. Op weg naar een circulaire economie.

Dan word ik er des te gelukkiger van dat steeds meer ondernemers kansen grijpen om in de circulaire economie mee te gaan. Zo probeer ik vanuit mijn werk voor de gemeente Emmen en provincie Drenthe (het aanjagen van de groene chemie en industrie ontwikkelingen in die regio) allerlei bedrijven die op dat vlak actief zijn te ondersteunen.

VandeSant is daar één van. Zij maken prachtige meubels van 100% gerecycled materiaal. Niet van ‘echt’ te onderscheiden. Sterker nog, dit is het nieuwe ‘echt’. En ook nog volledig duurzaam geproduceerd. Zo hoort het. Dat vonden ook vier van de vijf ondernemers uit de jury van het BBC programma Dragons’ Den. Die wilden maar wat graag investeren na de pitch van Robert Milder.

Mooi! Dat hebben we nodig met zijn allen. Kan ik jouw duurzame ontwikkeling ook ondersteunen? Neem vooral contact op.

 

Jelmer

Hoop na het ‘Waddeneilanden-debacle’
← Mijn kijk op klimaatverandering In memoriam: Anja de Vries →
Tweet
Share
Share