Een zee van zonnepanelen

Een zee van zonnepanelen

Het dak van Machinefabriek Jansen en Heuning is erg geschikt voor zonnepanelen. In het verleden is dit al eens onderzocht, maar het bleek toen financieel niet rendabel.


In 2019 is het verplicht geworden voor MKB’ers om hun energiebesparende maatregelen te melden. Dit moment heeft Machinefabriek Jansen en Heuning aangegrepen om eens goed te onderzoeken waar er rendabel verduurzaamd kan worden. KNN heeft hier een onderzoek voor gedaan, en voor de tweede keer zonnepanelen onder de loep genomen.

KNN heeft hiervoor een businesscase uitgewerkt waarbij de SDE-subsidie is meegenomen. In een korte tijd is de prijs van zonnepanelen gedaald. Hieruit bleek de situatie zodanig te zijn veranderd. De businesscase om zonnepanelen te plaatsen bleek rendabel. Hiermee is Jansen & Heuning aan de slag gegaan en heeft 2,75 MW aan zonnepanelen geplaatst boven de fabriekshal. Dit is een behoorlijke hoeveelheid en staat in lijn met hun lange termijnvisie om een duurzame onderneming te worden.

De elektriciteitsaansluiting van het pand aan de Duinkerkenstraat 13 te Groningen bleek niet groot genoeg om de piek productie van de zonnepanelen aan te kunnen. Gelukkig is Duinkerkenstraat 11 ook van Jansen & Heuning. Tussen de twee bedrijfspanden in is een kabel gelegd om de stroom zo goed mogelijk intern te gebruiken. De stroom kan op deze manier ook via twee aansluitingen terug geleverd worden aan het elektriciteitsnet. Door de zonnepanelen op het westen en oosten te richten wordt de elektriciteit gelijkmatig opgewekt.

Paul en Sven

 

Een zee van zonnepanelen
← Circulariteit meten van uw product of bedrijf? Dat kan! Is composteerbaar plastic de oplossing van het plasticprobleem? | Blog KNN →
Tweet
Share
Share