Energietool analyse

Energietool analyse

Met een Energietool analyse krijgt u een totaaloverzicht van de energie die binnen de gemeente grenzen gebruikt wordt. De gebruikte energie wordt per sector weergegeven zodat u snel inzichtelijk hebt waar de meeste besparing valt te behalen. Toekomstige installaties kunnen door gerekend worden. De tool legt de potentiële duurzame energie opwek over het huidige gebruik zodat het makkelijk duidelijk gemaakt wordt wat er nodig is voor een energie neutrale gemeente.

Wilt u..

  • Een overzicht van het energiegebruik binnen de gemeente grenzen?
  • Makkelijk verschillende verduurzamingsroutes testen?
  • Snel en eenvoudig beleid valideren?

Energietool analyse

De Energietool geeft gemakkelijk inzicht in de uitdagingen van de energietransitie. Het geeft een helder beeld van gebruikte energie en van de potentie van opwek installaties. Daarnaast wordt de informatie op een toegankelijke manier weer gegeven waardoor communicatie makkelijker wordt gemaakt.

Wat wij doen

KNN verzamelt alle energie data die beschikbaar is van een gemeente en verwerkt dit tot een overzichtelijk beeld. In dit proces worden aannames en dubbeltellingen uit online bronnen gefilterd. In overleg met de gemeente worden de gewenste technologieën ingeladen. Deze kunnen variëren van verschillende typen windmolens tot mestvergisters en pellet kachels. Aan de hand van de wensen van de gemeente kunnen sectoren die een vertekend beeld geven van de energietransitie weg gelaten worden. Denk hierbij aan: grote industrie of nationale snelwegen. Deze kunnen een omvang hebben dat ze buiten het beleid van de gemeente vallen en mogelijk het beeld verteken. Dit maatwerk leidt tot de gewenste weergave voor de gemeente.

In het toekomst beeld van de Energietool kunnen bepaalde aannames verwerkt worden. Deze kunnen dan procentueel getoond worden ten opzichte van wanneer de aannames niet getoond zouden worden. Elektrificatie door middel van elektrische warmtepompen of elektrisch transport is hier een voorbeeld van.

Wat kunt u verwachten

De eerste versie van het model heette de Dynamische Energietool. Deze tool is erg exact, maar ook relatief lastig aan te passen door de eindgebruiker. Daarom heeft KNN de Energietool verder ontwikkeld om overzichtelijker te zijn voor de eindgebruiker. De Energietool toont de volgende data van opgewekte energie: groen opgewekte energie, bespaarde energie, vermeden CO2 uitstoot en de ruimtelijke impact. En dit alles op een voor de gemeente toegespitste weergave.

Energietool – Gemeente Westerwolde 3.0

Energietool – Gemeente Westerkwartier 2.0

Energietool – Gemeente Tytsjerksteradiel

Dynamische Energietool – Gemeente Ooststellingwerf

Dynamische Energietool – Gemeente Westerwolde

Dynamische Energietool – Gemeente Voorst


Wat kost een Energietool?

Dit is per opdracht/bedrijf verschillend en hangt af van de scope van de analyse. Onze medewerkers vertellen u hier graag meer over. Vraag een vrijblijvende offerte aan of neem telefonisch contact met ons op.

 

Figuur – Voorbeeld van onze energietool

 

← Circulariteit meten QuickScan Businesscase Centrale Mestvergisting →
Tweet
Share
Share