KNN > projecten van knn bioplastic > waterzuivering papierindustrie mét pha productie kan

Waterzuivering papierindustrie mét PHA productie kan

Voor de Nederlandse papier- en kartonindustrie heeft KNN Bioplastic samen met het Zweedse AnoxKaldnes de haalbaarheid van proceswaterzuivering met geintegreerde PHA productie onderzocht. Opdrachtgever was het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK),  een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Papierfabrieken (VNP). KCPK beoogt de kennisinfrastructuur in de Nederlandse papier- en kartonindustrie te versterken door generatie, ontsluiting en verspreiding van kennis. 

 

De centrale vraag was de haalbaarheid van proceswaterzuivering in de papier- en kartonindustrie met geïntegreerde PHA bioplasticproductie.  Voor de projectpartners in deze, Eska Graphic Board, DS Smith de Hoop en Smurfit Kappa Roermond, zijn de technische, economische en organisatorische scenario’s doorgenomen.

 

Naar aanleiding van deze studie concluderen KNN Bioplastic en AnoxKaldnes dat de waterzuivering met een geïntegreerde productie van PHA bioplastic technisch mogelijk is.  Het heeft zelfs een aantrekkelijke return on investment binnen enkele jaren. Het is op dit moment nog een uitdaging om voor de betrokken industrieën de toekomstige afname van de PHA biopolymeren te vinden. KNN Bioplastic zal dit aspect in 2014 en 2015  oppakken door de dialoog met afnemende partijen binnen de plasticverwerkende industrieën verder aan te gaan. Daarmee wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet voor alle betrokken projectpartners.

 

 

Opdrachtgever: KCPK

Jaar : 2013

Contactpersoon: Martin Tietema

E-mail: m.tietema@knnadvies.nl