KNN > projecten van knn bioplastic > revolutionaire kunststoffen voor 3d-printen van medische applicaties

Revolutionaire kunststoffen voor 3D-printen van medische applicaties

Binnen het M3DPHA project ontwikkelt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen innovatieve kunststoffen voor 3D-print applicaties. Hierbij staat het diversifiëren en verduurzamen van het huidige aanbod centraal.

 

Het consortium, bestaande uit KNN Bioplastic, Symbioshape, Hogeschool Stenden en de Rijksuniversiteit Groningen, richt zich op de medische sector voor hoogwaardige applicaties. Het is ook de medische sector waar nog veel meerwaarde valt te behalen met custom 3D-prints, waarbij specifieke functionaliteit en kwaliteit een vereiste is.

 

Het maken van producten middels 3D-printen wordt steeds populairder. Met name het printen met kunststoffen door bedrijven is als een groeimarkt aan te merken. Het aanbod van printbare grondstoffen is echter nog beperkt, waardoor ook de toepassingsmogelijkheden begrensd zijn. Binnen het M3DPHA project innoveren de partners met zowel FDM filamenten, als met het verduurzamen van harsen voor het nog opkomende SLA printen. Het consortium verwacht met de ontwikkeling van deze nieuwe en duurzame grondstoffen nieuwe markten voor 3D-printaplicaties te kunnen aanboren.

 

Het M3DPHA project is medio 2015 gestart en loopt door tot september 2017. Het project is mede gefinancierd vanuit het Fryslân Fernijt IV subsidie-instrument.